Uklonite pohranjene .Net korisnička imena i lozinke

Windows XP i Windows Vista spremaju informacije o korisničkom imenu i zaporci za mrežne resurse i usluge poput Windows Live na tvrdom disku operativnog sustava. Ako želite provjeriti jesu li i koja korisnička imena i lozinke pohranjene s opcijom da uklonite neke ili sve njih, možete učiniti sljedeće:

Otvorite naredbeni redak pritiskom na Windows-R, upisivanjem cmd i tipkom enter. Sada koristite naredbu kontrola keymgr.dll kako biste otvorili prozor programa nazvanog Spremljena korisnička imena i lozinke koji sadrži sva pohranjena korisnička imena i lozinke trenutno aktivnog profila.



Možete koristiti naredbu Kontrola korisničkih riječi2 da biste umjesto toga otvorili konfiguraciju korisničkih računa. Ako kliknete Napredno na toj kartici, možete pristupiti istom izborniku klikom na gumb Upravljanje lozinkama.

control keymgr.dll

Tada možete označiti bilo koji unos na popisu ili ga ukloniti ili prikazati njegova svojstva za dodatne informacije. Ako uklonite unos, tijekom sljedeće prijave u uslugu ponovo morate unijeti korisničko ime i lozinku.



ažuriranje: Aplet na upravljačkoj ploči koji se otvori prilikom pokretanja prve naredbe naziva se Upravitelj vjerodajnica u novijim verzijama sustava Windows. Ovdje možete naći ne samo Windows vjerodajnice, već i certifikate temeljene na certifikatima i generičke podatke i kada su zadnji put izmijenjeni.

Informacije se mogu uređivati ​​ili uklanjati baš kao i u starijim verzijama operativnog sustava. Druga naredba otvara applet upravljačke ploče korisničkih računa u kojem možete dodati, ukloniti ili urediti korisnike koji imaju lokalni račun u sustavu.

Imajte na umu da naredbu zaporke za neto korisničko korisničko ime možete koristiti i za dodjelu nove lozinke odabranom korisničkom imenu. Ne morate trenutnu lozinku za to imati u vidu da imate dovoljno privilegija, što je idealno za resetiranje korisničke lozinke ako je korisnik zaboravio zaporku. Možete pročitati na naredba neto korisnika na Microsoftovom web mjestu za podršku.

Imajte na umu da će resetiranje lozinke učiniti datoteke zaštićene BitLocker nedostupnim. Zbog toga se ne preporučuje to ako odabrani korisnički račun koristi BitLocker.